Események

17
2023. május 17., szerda

Levonuló árhullámok

OVF_kozlemeny_01

A vízgyűjtő területekre az elmúlt héten lehullott nagy mennyiségű csapadék következtében több magyarországi folyón is árhullám vonul le a napokban.

12
2023. május 12., péntek

Madarak és fák napja a Duna Múzeumban – 2023. május 12.

Duna_muzeum_sm

A Duna Múzeum és a Duna-Ipoly Nemzeti Park május 12-én szakmai napot tart iskolás csoportok számára, hogy felhívja a figyelmet a hazai erdőkben élő fákra és madarakra, valamint a természet és élővilág védelmére ...

19
2023. május 19., péntek

Lázár Katalin FLORENS - időszaki kiállítás megnyitója

Lazar Katalin_Florens_sm

Lázár munkaiban egyfajta mély zsigeri életöröm érződik; képei a színek ezerféle árnyalatára való rácsodálkozás, az egymáson való rétegek, a tiszta színek, a fehérek, a mély és élénk árnyalatok élvezete érződik ...

22
2023. április 22., szombat

Föld napja a Tettyén

A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság ebben az évben is részt vesz a Duna-Dráva Nemzeti Park szervezésében megvalósuló Föld Napi eseményen, a Tettyén. Szeretettel látunk mindenkit idén is a Föld napján, 2022. április 22-én (szombaton) 10 és 16 óra között a tettyei romoknál ...

22
2023. március 22., szerda

2023-ban is lesz GÁTŐRFUTÁS!

A 2022. évhez hasonlóan még 2023-ban is online formában hirdeti meg hagyományos, Víz világnapi Gátőrfutását az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság. A gátőrfutással továbbra is tisztelegni kívánnak a gátőrök előtt, akik természetes vizeink és vízkincsünk legjobb ismerői ...

16
2023. március 16., csütörtök

Megsebzett táj – Egy úszóláp elpusztítása és újjáélesztése címmel új időszaki kiállítás nyílik a Duna Múzeumban – 2023. március 16.

2020 decemberében példátlan környezetkárosítás történt a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ág szigetszentmiklósi szakaszán: ismeretlen tettes hatalmas mennyiségű olajszármazékot engedett a csapadékvíz-elvezető csatornába, amely a vízfelszínre kijutva felbecsülhetetlen károkat okozott a természetvédelmi oltalom alatt álló terület élővilágában.

23
2023. március 23., csütörtök

V. Hatékony Vízellátás Nemzetközi Konferencia 2023. március 23.

Tisztelettel meghívom Önt, illetve a témában érdekelt kollégáit - kérem továbbítsa nekik a meghívást - a Víz Világnapja 2023 alkalmából megszervezett V. Hatékony Vízellátás Nemzetközi Konferencia szakmai fórumra ...

17
2023. március 17., péntek

60 éves a vízügyi felsőoktatás Baján – 2023. március 17.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kar dékánja tisztelettel meghívja Önt ...

 

22
2023. február 22., szerda

MEGHÍVÓ – HIDROLÓGUS KLUBNAPRA – 2022. február 15.

logo_MHT_sm

A Magyar Hidrológiai Társaság Baranya Vármegyei Területi Szervezete és a Mecsekérc Zrt. közösen szakmai napot tart a MECSEKÉRC Zrt. aktuális tevékenységeinek bemutatása címmel ...

Korábbi események
Tartalomfelelős: Jusztinger Brigitta, PR munkatárs

Szakmai konferenciával ünnepelte a Víz Világnapját a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Pécsett, a Baranya Vármegyei Közgyűlés Dísztermében – 2023. március 23.

2023. március 24., péntek 13:24

A Víz Világnapja minden év március 22-én megtartott esemény. Célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető, tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére. A világnapot 1992-ben, a Rio de Janeiróban megtartott Nemzetközi Környezet és Fejlődés Konferenciát követően kezdeményezte az ENSZ közgyűlése, és legelső alkalommal egy évvel később, 1993-ban tartották meg. Idén éppen 30 éve ünnepeljük meg.

Az idei Víz Világnapja fókuszában a klímaváltozás áll, a vizeinket és környezetünket fenyegető válság megoldásához szükséges változások felgyorsításáról szól. Mivel mindannyian függünk a víztől, ezért mindenkinek van tennivalója ebben a kritikus időszakban.  A 2023-as év Víz Világnapi jelmondata: „Változtass most!”

Ennek jegyében és a Víz Világnapja alkalmából a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (az elnevezésükben még megyei szervezetek): a Magyar Hidrológiai Társaság Baranya- és Somogy Megyei Területi Szervezeteivel és a Magyar Tudományos Akadémia Pécsi Területi Bizottsága Vízgazdálkodási Munkabizottságával közösen szervezték meg a mai Víz Világnapi, Ünnepi Konferenciát Pécsett, a Baranya Vármegyei Közgyűlés Dísztermében, március 23-án, csütörtökön.

A konferencián részt vett és köszöntőt mondott Galambos Tamás, a Baranya Vármegyei Kormányhivatal képviselője, a Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztály vezetője, Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója, Bencs Zoltán, a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója, a Magyar Hidrológiai Társaság Baranya Megyei Területi Szervezetének elnöke és Váradi Nelli, a Magyar Hidrológiai Társaság Somogy Megyei Területi Szervezetének elnöke, a DDVIZIG Kaposvári Szakaszmérnökségének szakaszmérnöke.
A szakmai konferencia Dr. Őri László, a Baranya Vármegyei Önkormányzat elnökének köszöntőjének felolvasásával indult, aki hivatalos elfoglaltsága miatt személyesen nem tudott jelen lenni a konferencián. Ezt követően a meghívóban előzetesen megküldött szakmai előadások következtek.
Első előadónk a Mecsekerdő Zrt. erdőmérnöke, Dr. Molnár Dénes úr volt, aki Szomjazó erdők címmel tartott előadást.
Ezt követően Út a statisztikától a modell alapú vízkészlet-gazdálkodásig címmel Jakus Ádám úrtól, az Országos Vízügyi Főigazgatóság kiemelt műszaki referensétől hallhattunk egy szakmai előadást.  

Végül két kollégánk-, Horváth Gábor úr, a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Vízrajzi és Adattári Osztályának osztályvezetője Éghajlati jellemzők és villámárvizek alakulása a DDVIZIG területén címmel tartott előadást, majd Kihívások és változások a vízrendezésben és vízgazdálkodásban a DDVIZIG területén címmel Mosonyi Zoltán, a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Vízrendezési és Öntözési Osztályának osztályvezetője előadását hallgathattuk meg.

A szakmai előadások előtt elhangzott azon kitüntetett DDVIZIG-es kollégák neve, akik a Víz Világnapja alkalmából-, illetve nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából elismerésben részesültek.

Nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából Nagyné Gőbl Edina, a Közgazdasági Osztályunk pénzügyi referense, Víz Világnapja alkalmából pedig Kulcsár László, a Vízrajzi és Adattári Osztály kiemelt műszaki referense vehettek át Főigazgatói Oklevelet. Az elismeréseket – sokéves kiemelkedő színvonalú munkájuk méltatásaként – Bencs Zoltán igazgató úr javaslata alapján, Láng István úr, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója adta át számukra.

Balázs Béla kollégánk, a Közgazdasági Osztályunk kiemelt funkcionális referense pedig – Bencs Zoltán igazgató úr felterjesztésére – miniszteri elismerésben részesült, s miniszteri elismerő oklevelet vehetett át szakmai munkája elismeréseként, a Víz Világnapja alkalmából, a Belügyminisztériumban.
Valamennyi kitüntetett kollégánknak szívből gratulálunk, s további munkájukhoz jó egészséget és sok sikert kívánunk!
A megnyitón közreműködtek a pécsi ANK Művészeti Iskola és a kozármislenyi Diabelli Alapfokú Művészetoktatási Intézmény gordonka tanszakos tanulói – Ján Boglárka vezetésével – és Szentesi Egon, a pécsi ANK 1. számú Általános Iskolájának tanulója, aki a közelgő húsvéti ünnepekre hangolva Lázár Ervin: A nyúl, mint tolmács című meséjét adta elő a hallgatóság számára. Felkészítő tanára: Balázs Zsuzsanna.

A Víz Világnapi Ünnepi Konferencia hamarosan megtekinthető lesz a DDVIZIG Youtube-csatornáján.

A Víz Világnapjára készült el a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság kültéri képújsága, egy – az épület elé kihelyezett – LED-fal, melyen az aktuális, napi készültségi adatokon és vízállás-jelentésen át minden olyan fontos információ megtalálható, amely a cég életében fontos. Többek között a Víz Világnapi Alkotópályázatunk nyertes alkotásai is felkerültek erre a reklám-táblára, mely megtalálható a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság épülete előtt Pécsett, a Köztársaság tér 7. szám alatt!

Foto_Manfai Gyorgy
Fotó: Mánfai György – fotóművész
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


DSC_3191

IMG_20230323_103322

DSC_3196

DSC_3214

DSC_3215

DSC_3230

DSC_3241

DSC_3252

Víz Világnapi Ünnepi Konferenciánk megtekinthető a DDVIZIG Youtube-csatornáján:
https://youtube.com/playlist?list=PLm9GwLmtWJDiJNk4uEjnj_SKbBbBxLFfS

Fotók: Drahos Olga – DDVIZIG


 

 

 

 

 

 

Utolsó módosítás: 2023. március 28., kedd 13:39