Események

22
2023. március 22., szerda

2023-ban is lesz GÁTŐRFUTÁS!

A 2022. évhez hasonlóan még 2023-ban is online formában hirdeti meg hagyományos, Víz világnapi Gátőrfutását az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság. A gátőrfutással továbbra is tisztelegni kívánnak a gátőrök előtt, akik természetes vizeink és vízkincsünk legjobb ismerői ...

16
2023. március 16., csütörtök

Megsebzett táj – Egy úszóláp elpusztítása és újjáélesztése címmel új időszaki kiállítás nyílik a Duna Múzeumban – 2023. március 16.

2020 decemberében példátlan környezetkárosítás történt a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ág szigetszentmiklósi szakaszán: ismeretlen tettes hatalmas mennyiségű olajszármazékot engedett a csapadékvíz-elvezető csatornába, amely a vízfelszínre kijutva felbecsülhetetlen károkat okozott a természetvédelmi oltalom alatt álló terület élővilágában.

23
2023. március 23., csütörtök

V. Hatékony Vízellátás Nemzetközi Konferencia 2023. március 23.

Tisztelettel meghívom Önt, illetve a témában érdekelt kollégáit - kérem továbbítsa nekik a meghívást - a Víz Világnapja 2023 alkalmából megszervezett V. Hatékony Vízellátás Nemzetközi Konferencia szakmai fórumra ...

17
2023. március 17., péntek

60 éves a vízügyi felsőoktatás Baján – 2023. március 17.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kar dékánja tisztelettel meghívja Önt ...

 

22
2023. február 22., szerda

MEGHÍVÓ – HIDROLÓGUS KLUBNAPRA – 2022. február 15.

logo_MHT_sm

A Magyar Hidrológiai Társaság Baranya Vármegyei Területi Szervezete és a Mecsekérc Zrt. közösen szakmai napot tart a MECSEKÉRC Zrt. aktuális tevékenységeinek bemutatása címmel ...

3
2023. február 3., péntek

VÍZ VILÁGNAPI ALKOTÓPÁLYÁZATI FELHÍVÁSAINK – #WorldWaterDay – 2023. február 3.

VV_23_logo_HUNsm

A Víz Világnapja alkalmából a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, a Pécsi Akadémiai Bizottság Műszaki és Földtani Tudományok Szakbizottsága Vízgazdálkodási Munkabizottsága, valamint a Magyar Hidrológiai Társaság Baranya és Somogy Vármegyei Területi Szervezetei közösen alkotópályázatokat hirdetnek ...

25
2023. január 25., szerda

Meghívó Hidrológus Klubnapra – 2023. január 17.

logo_MHT_sm

A Magyar Hidrológiai Társaság Baranya Megyei Területi Szervezete "A Vízügy és az MHT aktuális helyzete" címmel előadóülést szervez 2023. január 25-én (szerdán) 13 órai kezdettel.

12
2023. január 12., csütörtök

EDUCATIO Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás

NKE_logo_sm

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kara is ott lesz az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon.

Várnak minden érdeklődőt az NKE standjánál!

Korábbi események
Tartalomfelelős: Pinczehelyi-Tátrai Tímea, PR-munkatárs

Befejeződött a ’Drávakeresztúri mellékág revitalizációja’ elnevezésű beruházás 2014. 11. 27.

2014. november 27., csütörtök 19:21

A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság és a Hrvatske vode (Horvát Vizek) vízgazdálkodással foglalkozó szervezetek közös projekt keretében tűzték ki célul a Drávakeresztúri mellékág természeti értékének állapotmegőrzését, annak javítását, turisztikai értékének fokozását. A projektzáró rendezvényre Horvátországban került sor 2014. november 27-én.

A Dráva magyar-horvát területein összesen mintegy 20 olyan mellékág található, mely rendezésre szorul. Egy közülük a magyar és horvát oldalon, a folyó bal partján található Drávakeresztúri mellékág, mely eddig az év mintegy 36 napján kapott csak frissvíz utánpótlást a Dráva felől. Ez az érték nagyon alacsony, és láthatóan nem volt elegendő a mellékág „működéséhez”. A mellékág alsó szakaszán létesült elzárás hatására a felső szakasz olyannyira feltöltődött, hogy elvesztette folyóvízi jellegét és eredeti funkcióját. A revitalizáció célja ezen állapotok javítása, a mellékág ismételt összekapcsolása az anyamederrel, a Dráva folyóval.

A mellékág revitalizációjához a feltöltődött részek eltávolításán túl szükség volt a meglévő elzárás átalakítására úgy, hogy azon keresztül biztosítva legyen a Dráva folyó vizének átáramlása. A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a többi között e vízáramlás problémáit oldotta meg a magyarországi szakaszon a mederanyag, valamint e területen lévő fás szárú növényzet eltávolításával.

A mellékág alsó, horvát részén szintén a lerakódott mederanyag eltávolítás, továbbá a mellékág elzárás megbontásának elérése volt a cél. A munkák eredményeképp helyreáll a mellékág vízellátása az anyameder felől, biztosított lesz a napi vízcsere, megjelenik a folyóvízre jellemző növény és állatvilág, az épített környezet és a táj megszépül, növekszik a térség turisztikai értéke.

A Drávakeresztúri mellékág revitalizációja által érintett terület magyar szakasza a Duna-Dráva Nemzeti Park által védett, ezen belül NATURA 2000 terület.

A beruházás a Hungary-Croatia IPA Cross-border Co-operation Programme 2007-2013 keretein belül valósulhatott meg.

Utolsó módosítás: 2014. november 27., csütörtök 19:28