Események

22
2023. március 22., szerda

2023-ban is lesz GÁTŐRFUTÁS!

A 2022. évhez hasonlóan még 2023-ban is online formában hirdeti meg hagyományos, Víz világnapi Gátőrfutását az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság. A gátőrfutással továbbra is tisztelegni kívánnak a gátőrök előtt, akik természetes vizeink és vízkincsünk legjobb ismerői ...

16
2023. március 16., csütörtök

Megsebzett táj – Egy úszóláp elpusztítása és újjáélesztése címmel új időszaki kiállítás nyílik a Duna Múzeumban – 2023. március 16.

2020 decemberében példátlan környezetkárosítás történt a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ág szigetszentmiklósi szakaszán: ismeretlen tettes hatalmas mennyiségű olajszármazékot engedett a csapadékvíz-elvezető csatornába, amely a vízfelszínre kijutva felbecsülhetetlen károkat okozott a természetvédelmi oltalom alatt álló terület élővilágában.

23
2023. március 23., csütörtök

V. Hatékony Vízellátás Nemzetközi Konferencia 2023. március 23.

Tisztelettel meghívom Önt, illetve a témában érdekelt kollégáit - kérem továbbítsa nekik a meghívást - a Víz Világnapja 2023 alkalmából megszervezett V. Hatékony Vízellátás Nemzetközi Konferencia szakmai fórumra ...

17
2023. március 17., péntek

60 éves a vízügyi felsőoktatás Baján – 2023. március 17.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kar dékánja tisztelettel meghívja Önt ...

 

22
2023. február 22., szerda

MEGHÍVÓ – HIDROLÓGUS KLUBNAPRA – 2022. február 15.

logo_MHT_sm

A Magyar Hidrológiai Társaság Baranya Vármegyei Területi Szervezete és a Mecsekérc Zrt. közösen szakmai napot tart a MECSEKÉRC Zrt. aktuális tevékenységeinek bemutatása címmel ...

3
2023. február 3., péntek

VÍZ VILÁGNAPI ALKOTÓPÁLYÁZATI FELHÍVÁSAINK – #WorldWaterDay – 2023. február 3.

VV_23_logo_HUNsm

A Víz Világnapja alkalmából a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, a Pécsi Akadémiai Bizottság Műszaki és Földtani Tudományok Szakbizottsága Vízgazdálkodási Munkabizottsága, valamint a Magyar Hidrológiai Társaság Baranya és Somogy Vármegyei Területi Szervezetei közösen alkotópályázatokat hirdetnek ...

25
2023. január 25., szerda

Meghívó Hidrológus Klubnapra – 2023. január 17.

logo_MHT_sm

A Magyar Hidrológiai Társaság Baranya Megyei Területi Szervezete "A Vízügy és az MHT aktuális helyzete" címmel előadóülést szervez 2023. január 25-én (szerdán) 13 órai kezdettel.

12
2023. január 12., csütörtök

EDUCATIO Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás

NKE_logo_sm

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kara is ott lesz az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon.

Várnak minden érdeklődőt az NKE standjánál!

Korábbi események
Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, főosztályvezető-helyettes

A front nem hozott elég esőt, folytatódik az aszály, ezzel együtt a vízügyes intézkedéssorozat is

2022. július 26., kedd 11:27

A hétvégi front nem hozott annyi esőt, ami enyhítette volna a szárazságot, és a napokban sem várható jelentős javulás. Több folyón megdőlt az eddigi legkisebb vízállás, sokfelé mobilszivattyúkat is alkalmazni kell. Továbbra is az ivóvíz biztosítása élvez elsőbbséget, de sorra készülnek el az ütemezett öntözési menetrendek is a mezőgazdasági felhasználók bevonásával. Aki nem tartja be, szankciókra számíthat.

A hétvégén átvonult hidegfronttal ugyan érkezett némi csapadék, de sehol sem esett számottevő mennyiségben. A rendkívüli aszállyal sújtott tiszántúli és Duna-Tisza közi területeken pedig mindössze úgynevezett „csapadéknyom” fordult elő (vagyis kevesebb, mint 0,1 mm), ami érdemben nem javított a szárazságon. Északnyugat felől ismét egy hidegfront érte el hazánkat, ám az aszályt érdemben mérséklő esőt ez nem hoz, jelentős mennyiség ugyanis csak lokálisan fordulhat elő.

Az ország túlnyomó részén tehát továbbra is erős vagy rendkívüli aszály van, ezért is folytatja munkáját a vízügy Országos Műszaki Irányító Törzse, hogy országosan összehangolja a vízhiánnyal összefüggésben végzett tevékenységet.

A 12 vízügyi Igazgatóságból 11-nek a területén rendeltek el munkatársaink vízhiány elleni készültséget: jelenleg 12 vízhiánykezelő körzetben I., 8 körzetben II., míg 22-ben III. fokú készültség van érvényben.

Folyóinkon még mindig igen alacsony a vízállás, sok helyen a valaha mért legkisebbhez közeli vagy azt alul is múló értékeket mértünk. (A Zagyván Jászteleknél július 21-én, az Ipolyon Nógrádszakálnál 22-én, a Szamoson Csengernél 23-án, a Sajón Felsőzsolcánál és a Hármas-Körösön a Békésszentandrási duzzasztó alsó vízmércéjén 24-én, míg a Tiszán Szolnoknál tegnap, július 25-én született új negatív rekord.)

A rendkívüli aszályhelyzetben az ivóvíz biztosítása mindenhol elsőbbséget élvez a mezőgazdasági és az ipari vízigényekkel szemben. Annak érdekében, hogy a Tisza-tó vízkészletének jelentős csökkenése ellenére Szolnok vízellátáshoz a vízmű munkatársai a megfelelő mennyiséget garantálni tudják, munkatársaink ideiglenes szivattyús úszóművet telepítettek a tiszai felszíni ivóvízkivételhez. Ennek segítségével a város és a környező települések megközelítően 91 ezer lakosának ivóvízellátása még abban az esetben is folyamatosan biztosított, ha a Tisza szintje a kritikus alá csökkenne. 

A megnövekedett vízigények kielégítése érdekében a vízügyi igazgatóságok folyamatosan egyeztetnek a vízszolgáltatási szerződéssel rendelkező gazdákkal az ütemezett öntözési menetrendről, melynek köszönhetően a terhelés jobban eloszlik a vízfolyásokon. Kollégáink rendszeresen ellenőrzik, hogy az érintettek betartják-e időrendet, illetve az engedélyezett mennyiségeket. Amennyiben eltérést, vagy a vízfolyásoknál illegális vízkivételt észlelnek, a katasztrófavédelem munkatársaival közösen felszólítják a vízhasználót, hogy szüntesse meg, ellenkező esetben hatósági intézkedést kérnek.

A rendkívüli aszállyal sújtott területek nagysága jelentős csapadék hiányában tovább nőtt és már hazánk nyugati felét is elérte. A Balaton átlagvízállása ma reggel 85 cm volt. A tó vízminőségét heti rendszerességgel ellenőrizzük, legfrissebb adataink semmilyen határérték-túllépést vagy egyéb problémát nem mutattak. A Velencei tó Agárdnál 64 cm, ami mindössze 1 cm-re van a valaha mért legkisebb (63 cm-es) vízállástól.  A tavon továbbra is zajlik a levegőztetés: minden reggel 4 és 10 óra között egy nagy teljesítményű uszályos és három úszó munkagépre szerelt mobil eszköz dolgozik a halak oxigénellátásának támogatásán.

A Duna Budapestnél ma reggel 98 cm-en állt, a vízjárás stagnáló. A Ráckevei-Soroksári-Duna-ág vízpótlása már július 13. óta zajlik a Kvassay- és a Tassi- zsilipek szivattyúinak segítségével, de amennyiben szükséges, mobilszivattyúkat is üzembe állítunk.

Fontos megemlíteni, hogy a Tiszán kialakult rendkívül alacsony vízállás lehetővé teszi, hogy az OMIT tevékenységének részeként ritkán megvalósítható méréseket végezzenek el a szakembereink. A tegnap megkezdett úgynevezett kisvízszint-rögzítés eredményeit felhasználva biztonságosabbá tudják tenni a hajózást, pontosabbá a hidrológiai előrejelzést és a rendelkezésre álló vízkészletek meghatározását. Mivel a szélsőséges vízháztartási helyzetek felülírják a korábban épült vízügyi létesítmények üzemrendjét, ezeknek az új adatoknak a pontosítása rendkívül fontos a gyors cselekvéshez.

A vízügy rendkívüli aszályhelyzet miatt felállított Ország Műszaki Irányító Törzse mindaddig működik, amíg azt a szakemberek a vízhiány miatt indokoltnak tartják.

Utolsó módosítás: 2022. július 26., kedd 11:29