Események

22
2023. március 22., szerda

2023-ban is lesz GÁTŐRFUTÁS!

A 2022. évhez hasonlóan még 2023-ban is online formában hirdeti meg hagyományos, Víz világnapi Gátőrfutását az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság. A gátőrfutással továbbra is tisztelegni kívánnak a gátőrök előtt, akik természetes vizeink és vízkincsünk legjobb ismerői ...

16
2023. március 16., csütörtök

Megsebzett táj – Egy úszóláp elpusztítása és újjáélesztése címmel új időszaki kiállítás nyílik a Duna Múzeumban – 2023. március 16.

2020 decemberében példátlan környezetkárosítás történt a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ág szigetszentmiklósi szakaszán: ismeretlen tettes hatalmas mennyiségű olajszármazékot engedett a csapadékvíz-elvezető csatornába, amely a vízfelszínre kijutva felbecsülhetetlen károkat okozott a természetvédelmi oltalom alatt álló terület élővilágában.

23
2023. március 23., csütörtök

V. Hatékony Vízellátás Nemzetközi Konferencia 2023. március 23.

Tisztelettel meghívom Önt, illetve a témában érdekelt kollégáit - kérem továbbítsa nekik a meghívást - a Víz Világnapja 2023 alkalmából megszervezett V. Hatékony Vízellátás Nemzetközi Konferencia szakmai fórumra ...

17
2023. március 17., péntek

60 éves a vízügyi felsőoktatás Baján – 2023. március 17.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kar dékánja tisztelettel meghívja Önt ...

 

22
2023. február 22., szerda

MEGHÍVÓ – HIDROLÓGUS KLUBNAPRA – 2022. február 15.

logo_MHT_sm

A Magyar Hidrológiai Társaság Baranya Vármegyei Területi Szervezete és a Mecsekérc Zrt. közösen szakmai napot tart a MECSEKÉRC Zrt. aktuális tevékenységeinek bemutatása címmel ...

3
2023. február 3., péntek

VÍZ VILÁGNAPI ALKOTÓPÁLYÁZATI FELHÍVÁSAINK – #WorldWaterDay – 2023. február 3.

VV_23_logo_HUNsm

A Víz Világnapja alkalmából a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, a Pécsi Akadémiai Bizottság Műszaki és Földtani Tudományok Szakbizottsága Vízgazdálkodási Munkabizottsága, valamint a Magyar Hidrológiai Társaság Baranya és Somogy Vármegyei Területi Szervezetei közösen alkotópályázatokat hirdetnek ...

25
2023. január 25., szerda

Meghívó Hidrológus Klubnapra – 2023. január 17.

logo_MHT_sm

A Magyar Hidrológiai Társaság Baranya Megyei Területi Szervezete "A Vízügy és az MHT aktuális helyzete" címmel előadóülést szervez 2023. január 25-én (szerdán) 13 órai kezdettel.

12
2023. január 12., csütörtök

EDUCATIO Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás

NKE_logo_sm

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kara is ott lesz az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon.

Várnak minden érdeklődőt az NKE standjánál!

Korábbi események
Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, főosztályvezető-helyettes

Az érkezett árhullámból a lehető legtöbb vizet tartja vissza és tározza a vízügy

2022. december 21., szerda 14:12

Az elmúlt időszak csapadékos időjárása árhullámokat hozott. A megnövekedett vízmennyiséget a vízügy - már a jövő év vízhiányos időszakaira készülve - visszatartja és tározza mindenütt, ahol lehetséges. A talajrétegek nedvességtartalmáról az Országos Vízügyi Főigazgatóság Operatív Vízhiány Értékelő és Előrejelző Rendszere folyamatosan naprakész adatokkal szolgál.

A Tisza magyarországi és határontúli vízgyűjtőin az elmúlt tíz napban a sokéves mennyiséget jelentősen meghaladó csapadék - jellemzően eső - hullott. A Tiszán és a Bodrogon ennek következtében árhullámok indultak el, melyek Dombrád és Tokaj térségében tetőznek. Az elmúlt 24 órában ugyanakkor sem a hazai, sem a külföldi területen nem érkezett újabb csapadék, és továbbra is igen hideg időjárás jellemezte a térséget, ezért az árhullámnak nem jött utánpótlása.

A folyóinkon levonuló árhullámok fontos vízpótlási lehetőséget jelentenek a jövőben előttünk álló aszályos időszakokra, ezért a vízügy mindenütt, ahol erre lehetőség nyílik, az érkező többletvizet csatornákba és tározókba vezeti a vízkészleteink növelése érdekében.

A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (FETIVIZIG) a Tisza emelkedő vízállásából vasárnap estétől kezdve folyamatosan tölti a szabolcsveresmarti Rétközi-tavat: azóta összesen 4 millió 930 ezer m3-rel növekedett a tározóban lévő víztömeg. Ebből a mennyiségből egy esetleges vízhiány (aszály) esetén a Belfő-csatorna kettősműködésű rendszerén keresztül tudunk vizet biztosítani a gazdálkodóknak, emellett az élővilág védelmét is szolgáljuk.

A Szamos folyón érkező árhullám apadó ágában a Szamossályi tározó folyamatos feltöltése zajlott: tegnap estig 370 ezer m3 –rel gyarapodott a tárolt vízkészlet. A Hódos patak vízpótlását a Túr folyón levonuló árhullámból végzik kollégáink, aminek eredményeképpen eddig 80 ezer m3 folyóvíz került a patak medrébe.

Emellett a magas tiszai vízállást kihasználva Gávavencsellő térségében módunk nyílt a Lónyay árvízkapun keresztül a Lónyay-főcsatornában is magasabb vízszintet elérni, ami nemcsak a vízpótlás célját szolgálta, de a csatorna vizének minőségét is jelentősen javította.

Utolsó módosítás: 2022. december 21., szerda 14:15