Események

22
2023. március 22., szerda

2023-ban is lesz GÁTŐRFUTÁS!

A 2022. évhez hasonlóan még 2023-ban is online formában hirdeti meg hagyományos, Víz világnapi Gátőrfutását az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság. A gátőrfutással továbbra is tisztelegni kívánnak a gátőrök előtt, akik természetes vizeink és vízkincsünk legjobb ismerői ...

16
2023. március 16., csütörtök

Megsebzett táj – Egy úszóláp elpusztítása és újjáélesztése címmel új időszaki kiállítás nyílik a Duna Múzeumban – 2023. március 16.

2020 decemberében példátlan környezetkárosítás történt a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ág szigetszentmiklósi szakaszán: ismeretlen tettes hatalmas mennyiségű olajszármazékot engedett a csapadékvíz-elvezető csatornába, amely a vízfelszínre kijutva felbecsülhetetlen károkat okozott a természetvédelmi oltalom alatt álló terület élővilágában.

23
2023. március 23., csütörtök

V. Hatékony Vízellátás Nemzetközi Konferencia 2023. március 23.

Tisztelettel meghívom Önt, illetve a témában érdekelt kollégáit - kérem továbbítsa nekik a meghívást - a Víz Világnapja 2023 alkalmából megszervezett V. Hatékony Vízellátás Nemzetközi Konferencia szakmai fórumra ...

17
2023. március 17., péntek

60 éves a vízügyi felsőoktatás Baján – 2023. március 17.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kar dékánja tisztelettel meghívja Önt ...

 

22
2023. február 22., szerda

MEGHÍVÓ – HIDROLÓGUS KLUBNAPRA – 2022. február 15.

logo_MHT_sm

A Magyar Hidrológiai Társaság Baranya Vármegyei Területi Szervezete és a Mecsekérc Zrt. közösen szakmai napot tart a MECSEKÉRC Zrt. aktuális tevékenységeinek bemutatása címmel ...

3
2023. február 3., péntek

VÍZ VILÁGNAPI ALKOTÓPÁLYÁZATI FELHÍVÁSAINK – #WorldWaterDay – 2023. február 3.

VV_23_logo_HUNsm

A Víz Világnapja alkalmából a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, a Pécsi Akadémiai Bizottság Műszaki és Földtani Tudományok Szakbizottsága Vízgazdálkodási Munkabizottsága, valamint a Magyar Hidrológiai Társaság Baranya és Somogy Vármegyei Területi Szervezetei közösen alkotópályázatokat hirdetnek ...

25
2023. január 25., szerda

Meghívó Hidrológus Klubnapra – 2023. január 17.

logo_MHT_sm

A Magyar Hidrológiai Társaság Baranya Megyei Területi Szervezete "A Vízügy és az MHT aktuális helyzete" címmel előadóülést szervez 2023. január 25-én (szerdán) 13 órai kezdettel.

12
2023. január 12., csütörtök

EDUCATIO Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás

NKE_logo_sm

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kara is ott lesz az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon.

Várnak minden érdeklődőt az NKE standjánál!

Korábbi események
Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, főosztályvezető-helyettes

Hétfőn elkezdődik a Velencei-tó vízpótlása

2023. január 23., hétfő 08:59

Hétfőn reggel elkezdődik a Velencei-tó vizének pótlása a Pátkai-tározóból. A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság egy megkerülő csatorna kialakítását is végzi, amelyen keresztül a vízgyűjtőn lehulló csapadék hamarabb érhet majd a tóba. A sok esőnek köszönhetően a tározó vízminősége javul, a talaj telítődése miatt pedig veszteség nélkül jut el a víz a Velencei-tóba.

Az éghajlatváltozás és az átlagostól jelentősen elmaradó csapadékmennyiség miatt a Velencei-tó vízszintje már 2021-ben rendkívül alacsonyan alakult: szeptember 21-26. között mindössze 71 cm-re csökkent a vízállás. (Összehasonlításképpen ebben az időszakban átlagosan 130 cm körül jellemző ez az érték.)

Az utóbbi néhány évben a tó vízpótlását szolgáló Zámolyi- és Pátkai-tározó vizének minősége oly mértékben leromlott, hogy már alkalmatlanná vált arra, hogy a Velencei-tó veszélyeztetése nélkül bele lehessen azt vezetni. Kizárólag a hűvösebb őszi-téli időszakban nyílt lehetőség rá, hogy a vízminőségi paraméterek folyamatos ellenőrzése mellett megkezdődhessen a Velencei-tó lassú és óvatos vízpótlása. Ennek érdekében 2021 őszén a Zámolyi-tározóban visszatartott vízmennyiséget a szakemberek átvezették a Pátkai-tározóba, onnan pedig 2021. december 8-án kezdődött meg a vízeresztés a tóba.

A vízpótlást azonban 2022. február 24-én meg kellett szüntetni, mert a vízminőségi értékek azt mutatták, hogy a Pátkai-tározó vize ismét használhatatlan a tó táplálására. A Velencei-tó vízállása ekkor 100 cm volt, ami 35 cm-rel maradt el az erre az időszakra előírt minimális 135 cm-es vízszinttől. A rendkívül aszályos nyár folyamán pedig annyira lecsökkent, hogy alulmúlta az 1949-ben mért legkisebb vízállást (63 cm-t) is: 2022. szeptember 19-én mindössze 53 cm-t mértek az agárdi vízmércén.

Hiába volt az átlagosnál csapadékosabb az augusztus, a szeptember és a november is, a lehullott eső jelentős részét elnyelte a kiszáradt talaj, így a tó nem kapott elegendő természetes pótlást.

A Velencei-tó ma reggeli vízállása 85 cm volt. Ez 45 cm-rel van az úgynevezett téli minimum üzemvízszint - vagyis az adott időszakra meghatározott, a tó, valamint élővilága és használói szempontjából ideális szint - alatt. Ehhez jelenleg 11,47 millió m3 víz hiányzik a tóból.

A Pátkai-tározó vízszintje jelenleg  430 cm. A hatályos vízjogi üzemeltetési engedélyben rögzített minimális üzemvízszint 370 cm. A területileg illetékes Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (KDTVIZIG) 2023. január 23-án megkezdi a Pátkai-tározóban rendelkezésre álló 900 ezer m3 víz - tehát a ma mért  430 cm, illetve a 370 cm-es üzemvízszint közötti vízmennyiség - leeresztését és ezzel a Velencei-tó vízpótlását. Erre azért is mostani időpont ideális, mert az utóbbi napok bőséges csapadéka jelentősen felhigította a tározott vizet. A vízeresztés során ugyanakkor a szakemberek helyszíni és laboratóriumi mérésekkel folyamatosan vizsgálják a tóban lévő, illetve az oda érkező víz minőségét.

Mindezzel párhuzamosan, a Velencei-tó vízpótlása érdekében és a Pátkai-tározó folyamatosan fennálló vízminőségi problémáinak kezelésére, a KDTVIZIG egy „megkerülő csatorna” és az oda vezető vízkormányzó létesítmény kialakítását végzi, aminek segítségével a vízgyűjtőn lehulló csapadék hamarabb, vízminőség-romlás nélkül juthat a Velencei-tóba.

A vízpótlásra és a fenti munkálatokra az évnek ez a szakasza a legalkalmasabb, mivel a téli csapadékmennyiség képes feltölteni a talaj felső rétegeit a vízgyűjtőterületen, így a jövőben lehulló eső és hó már csak kisebb mértékben szivárog be a talajba, nagyobb hányada ténylegesen eljut a tóba.

Utolsó módosítás: 2023. január 23., hétfő 14:58