Események

22
2023. március 22., szerda

2023-ban is lesz GÁTŐRFUTÁS!

A 2022. évhez hasonlóan még 2023-ban is online formában hirdeti meg hagyományos, Víz világnapi Gátőrfutását az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság. A gátőrfutással továbbra is tisztelegni kívánnak a gátőrök előtt, akik természetes vizeink és vízkincsünk legjobb ismerői ...

16
2023. március 16., csütörtök

Megsebzett táj – Egy úszóláp elpusztítása és újjáélesztése címmel új időszaki kiállítás nyílik a Duna Múzeumban – 2023. március 16.

2020 decemberében példátlan környezetkárosítás történt a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ág szigetszentmiklósi szakaszán: ismeretlen tettes hatalmas mennyiségű olajszármazékot engedett a csapadékvíz-elvezető csatornába, amely a vízfelszínre kijutva felbecsülhetetlen károkat okozott a természetvédelmi oltalom alatt álló terület élővilágában.

23
2023. március 23., csütörtök

V. Hatékony Vízellátás Nemzetközi Konferencia 2023. március 23.

Tisztelettel meghívom Önt, illetve a témában érdekelt kollégáit - kérem továbbítsa nekik a meghívást - a Víz Világnapja 2023 alkalmából megszervezett V. Hatékony Vízellátás Nemzetközi Konferencia szakmai fórumra ...

17
2023. március 17., péntek

60 éves a vízügyi felsőoktatás Baján – 2023. március 17.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kar dékánja tisztelettel meghívja Önt ...

 

22
2023. február 22., szerda

MEGHÍVÓ – HIDROLÓGUS KLUBNAPRA – 2022. február 15.

logo_MHT_sm

A Magyar Hidrológiai Társaság Baranya Vármegyei Területi Szervezete és a Mecsekérc Zrt. közösen szakmai napot tart a MECSEKÉRC Zrt. aktuális tevékenységeinek bemutatása címmel ...

3
2023. február 3., péntek

VÍZ VILÁGNAPI ALKOTÓPÁLYÁZATI FELHÍVÁSAINK – #WorldWaterDay – 2023. február 3.

VV_23_logo_HUNsm

A Víz Világnapja alkalmából a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, a Pécsi Akadémiai Bizottság Műszaki és Földtani Tudományok Szakbizottsága Vízgazdálkodási Munkabizottsága, valamint a Magyar Hidrológiai Társaság Baranya és Somogy Vármegyei Területi Szervezetei közösen alkotópályázatokat hirdetnek ...

25
2023. január 25., szerda

Meghívó Hidrológus Klubnapra – 2023. január 17.

logo_MHT_sm

A Magyar Hidrológiai Társaság Baranya Megyei Területi Szervezete "A Vízügy és az MHT aktuális helyzete" címmel előadóülést szervez 2023. január 25-én (szerdán) 13 órai kezdettel.

12
2023. január 12., csütörtök

EDUCATIO Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás

NKE_logo_sm

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kara is ott lesz az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon.

Várnak minden érdeklődőt az NKE standjánál!

Korábbi események
Tartalomfelelős: Jusztinger Brigitta, PR munkatárs

Kattintásvadász címek helyett a valóság: nincs végveszélyben a Balaton! – 2022. május 13.

2022. május 16., hétfő 08:18

Budapest, 2022. 05. 13. – Elözönlötték a sajtót a szenzációhajhász címek és találgatások a Balatonnal kapcsolatban, amelyek durván torzítják a vízügyes szakemberek, szakértők hiteles nyilatkozatait. Az üdülési szezon előtt ezért hangsúlyozni kell, hogy a jelenlegi helyzet szélsőséges ugyan, de nem példa nélküli. A fürdés ellehetetlenülésével riogatás nem fedi a valóságot.

Megdöbbenéssel tapasztalták a vízügyes szakemberek az utóbbi hetekben, hogy a Balatonnal kapcsolatban adott nyilatkozatokat egyes sajtóorgánumok szinte egymást túllicitálva, a valóságot teljesen eltorzító, kattintásvadász címekkel jelentetik meg. A vízügy meggyőződése, hogy a kiélesedett hírversenyben sem sérülhet a hiteles tájékoztatás, és – különös tekintettel a közelgő nyaralási idényre - a tóval összefüggésben kizárólag helytálló információknak szabad eljutnia a nyilvánossághoz.

Kétségtelen tény, hogy a Balaton az év elejétől máig egyfolytában vízhiányos állapotban van. A vízgyűjtőre hullott csapadék mennyisége 33%-kal marad el a sokévi (1991-2020) időszakos átlagtól, amivel sajnálatos módon folytatódik a tavalyi esztendőre már jellemző helyzet. A 2022 áprilisában érkezett csapadék ugyan kissé mérsékelte, de nem tudta megszüntetni ezt a hiányt, és folytatás sem alakult kedvezőbben: május hónapban is eddig csak a havi átlag mindössze 7%-a hullott a területre.

Fontos kiemelni ugyanakkor, hogy a jelenleg tapasztalt száraz vízháztartási helyzet nem példa nélküli: miközben a tó átlagvízállása 2022. május 1-jén 105 cm volt, 1921 és 2021 között 67 olyan év fordult elő, amikor ezen a napon a tó átlagvízállása ezen érték alatt volt. (pl. 1949-ben 57 cm, 2003-ban 70 cm). A jelenlegi állapot tehát szélsőséges, de nem rendkívüli!

A tó vízjárását alapvetően a természet határozza meg, vagyis a Balaton vízjátéka természetes jelenség. Az utóbbi mintegy két évtizedben a tó sokirányú – elsősorban turisztikai - hasznosítása miatt azonban megnőtt az igény arra, hogy túlzottan alacsony vízállás minél kevesebbszer forduljon elő. Ehhez biztosítani kellett annak lehetőségét, hogy a szabályozás a tómederben a korábbinál nagyobb vízmennyiség tárolását is engedje, ez pedig az ún. szabályozási szint 120 cm-re emelésével volt megvalósítható. A szabályozási szint elérése azonban nem követelmény, hiszen a tó vízutánpótlása alapvetően a természeti tényezőktől (csapadékmennyiség, hozzáfolyás, párolgás) függ. Ez az érték azt a felső határt jelöli meg, amit a parti és partközeli területek elöntés elleni védelme érdekében nem szabad túllépni. A vízszint-szabályozás lényege tehát a szabályozási szint feletti többletvíz levezetése, ám a hiányzó mennyiség pótlásában az anyatermészetnek vagyunk kiszolgáltatva.

A hosszú ideje fennálló, halmozódó csapadékhiány miatt a vízgyűjtő terület erősen kiszáradt. A lehulló kevés csapadék csak a talaj átnedvesítésére fordítódik, ám ebből a mennyiségből a Balaton szempontjából hozzáfolyás, pótlódás nem keletkezik.

A hosszú távú meteorológiai előrejelzések alapján a következő 6 hónapban a tó átlagvízállása az érvényes szabályozási szint alatt valószínűsíthető, az idei üdülési szezon végére (szeptember 1.) a 88-78 cm között várható, ami tehát nem rendkívüli. A helyzetet figyelemmel kell kísérni és értékelni, de túlzott aggodalomra nem okot ad.

A sajtóközlemény letölthető pdf formátumban:

Utolsó módosítás: 2022. május 16., hétfő 08:49