Események

22
2023. március 22., szerda

2023-ban is lesz GÁTŐRFUTÁS!

A 2022. évhez hasonlóan még 2023-ban is online formában hirdeti meg hagyományos, Víz világnapi Gátőrfutását az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság. A gátőrfutással továbbra is tisztelegni kívánnak a gátőrök előtt, akik természetes vizeink és vízkincsünk legjobb ismerői ...

16
2023. március 16., csütörtök

Megsebzett táj – Egy úszóláp elpusztítása és újjáélesztése címmel új időszaki kiállítás nyílik a Duna Múzeumban – 2023. március 16.

2020 decemberében példátlan környezetkárosítás történt a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ág szigetszentmiklósi szakaszán: ismeretlen tettes hatalmas mennyiségű olajszármazékot engedett a csapadékvíz-elvezető csatornába, amely a vízfelszínre kijutva felbecsülhetetlen károkat okozott a természetvédelmi oltalom alatt álló terület élővilágában.

23
2023. március 23., csütörtök

V. Hatékony Vízellátás Nemzetközi Konferencia 2023. március 23.

Tisztelettel meghívom Önt, illetve a témában érdekelt kollégáit - kérem továbbítsa nekik a meghívást - a Víz Világnapja 2023 alkalmából megszervezett V. Hatékony Vízellátás Nemzetközi Konferencia szakmai fórumra ...

17
2023. március 17., péntek

60 éves a vízügyi felsőoktatás Baján – 2023. március 17.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kar dékánja tisztelettel meghívja Önt ...

 

22
2023. február 22., szerda

MEGHÍVÓ – HIDROLÓGUS KLUBNAPRA – 2022. február 15.

logo_MHT_sm

A Magyar Hidrológiai Társaság Baranya Vármegyei Területi Szervezete és a Mecsekérc Zrt. közösen szakmai napot tart a MECSEKÉRC Zrt. aktuális tevékenységeinek bemutatása címmel ...

3
2023. február 3., péntek

VÍZ VILÁGNAPI ALKOTÓPÁLYÁZATI FELHÍVÁSAINK – #WorldWaterDay – 2023. február 3.

VV_23_logo_HUNsm

A Víz Világnapja alkalmából a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, a Pécsi Akadémiai Bizottság Műszaki és Földtani Tudományok Szakbizottsága Vízgazdálkodási Munkabizottsága, valamint a Magyar Hidrológiai Társaság Baranya és Somogy Vármegyei Területi Szervezetei közösen alkotópályázatokat hirdetnek ...

25
2023. január 25., szerda

Meghívó Hidrológus Klubnapra – 2023. január 17.

logo_MHT_sm

A Magyar Hidrológiai Társaság Baranya Megyei Területi Szervezete "A Vízügy és az MHT aktuális helyzete" címmel előadóülést szervez 2023. január 25-én (szerdán) 13 órai kezdettel.

12
2023. január 12., csütörtök

EDUCATIO Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás

NKE_logo_sm

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kara is ott lesz az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon.

Várnak minden érdeklődőt az NKE standjánál!

Korábbi események
Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, főosztályvezető-helyettes

Az előttünk álló hétvégén továbbra is helyi jellegű csapadékgócok alakulnak majd ki, hatékony csapadék nem várható, a lehulló eső csak a talajt nedvesíti át

2022. augusztus 12., péntek 12:23

Nagytavaink vízminősége az alacsony szintek ellenére továbbra is jó, az apadás azonban szinte mindenhol folytatódik.  Az idei év első hét hónapjában jóval több vizet adtunk ki mezőgazdasági vízszolgáltatás céljából, mint az elmúlt években, de a visszatartott mennyiségnek köszönhetően a szerződéssel rendelkezők igényeit továbbra sem kell korlátozni.

Az előttünk álló 6-7 napos időszakban hazánk területén jelentős (területi átlagban 10mm/nap értéket elérő) csapadék nem valószínűsíthető. A Duna-vízgyűjtő északi és keleti részén várható csapadékmennyiség 10-20 mm. A Tisza vízgyűjtőjén pedig a tegnapi előrejelzésekhez képest jóval kevesebb csapadékot irányoz elő a modell. Ezek a mennyiségek elsősorban helyi jellegű csapadékgócokból várhatóak, az eső leginkább a szombattól keddig tartó időszakban várható, több hullámban. Nagytavaink esetében jellemzően a további lassú apadás valószínűsíthető.

A vízgyűjtőre érkező csapadék azon részét hívjuk hatékony csapadéknak, ami a vízgyűjtőről lefolyik és a felszíni vízrendszerbe (vízfolyások, tavak) kerül. Az utóbbi időszak az átlagosnál szárazabb és melegebb időjárása miatt a talaj felső néhány deciméteres része erősen kiszáradt, ezért a lehulló csapadék egyre növekvő része a felső réteget nedvesíti csak át, oda szivárog be. Ezért kisebb a csapadék hatékony (lefolyásképző) része és így a lefolyás. A jelenleg tapasztalt szélsőségesen alacsony vízállások (beleértve a tavakat is) és vízhozamok alapvetően ezzel a vízgyűjtő vízforgalmi szélsőséggel magyarázhatóak.

Jelenleg országosan a 12 vízügyi igazgatóságból 11 területén van vízhiány elleni védekezési készültségi fokozat érvényben. 7 db vízhiánykezelő körzetben I. fokú, 5 db vízhiánykezelő körzetben II. fokú, és 25 db vízhiánykezelő körzetben III. fokú vízhiány elleni védekezési készültség van elrendelve.

A vízhiány elleni védekezés keretében megtett intézkedések eredményeként a Vízügyi Igazgatóságok továbbra is ki tudják elégíteni a szerződéses mezőgazdasági vízigényeket.

A hidrometeorológiai helyzet miatt, az év első hét hónapjában a mezőgazdasági vízszolgáltatás keretében ténylegesen szolgáltatott vízmennyiségek jóval meghaladták a korábbi években tapasztalt adatokat. Míg 2020. augusztusáig a kiszolgált vízmennyiség az összes igény 58 %-a, 2021-ben a 64 %-a volt, idén ez az érték már 86 % (az idei augusztusi érték a becsült igények figyelembevételével kalkulált mennyiség).  A nyár végéhez közeledve, augusztus hónapban a kiadott vízmennyiségek az előző hónapokhoz képest már csökkenő tendenciát mutatnak, azonban a gazdák továbbra is élnek a rendkívüli vízhasználat igénylésének lehetőségével. A vízügyi igazgatóságok a rendelkezésre álló vízkészletek figyelembevételével adnak ki új engedélyt, szem előtt tartva, hogy a szerződéses vízhasználók érdekei ne sérüljenek.

A Balaton ma reggeli vízállása 75 cm, a jelenlegi alacsonyabb vízállás a vízminőséget nem érinti. Várhatóan a közeljövőben sem áll majd fenn az algákkal, vagy mással kapcsolatos vízminőségi probléma a tóban, hiszen a fürdővizekre megengedett algamennyiségnek a felét sem érik el a nyugati medencékben mért értékek. Az időjárási körülmények, ezen belül elsősorban a szél függvényében a part mentén helyenként látható lehet felúszó algatömeg, ami a széljárás változásával szétoszlik.

A Velencei-tó ma reggeli vízállása 58 cm. A rendkívül alacsony vízszint ellenére az oxigénellátást jelenleg sem külső szervesanyag-terhelés, sem a túlszaporodó algák mennyisége nem veszélyezteti. Ugyanakkor az emelkedő vízhőmérséklet csökkenti a víz oxigénmegtartó képességét. A tó több pontján minden délelőtt működő levegőztető, vízforgató berendezések mellett Velence térségében kihelyeztünk egy folyamatos oldott oxigén mérésre alkalmas terepi műszert is.

Az előrejelzések alapján továbbra is kisvizes tartományban ingadozó vagy csökkenő dunai vízállások várhatóak, ezért a Ráckevei-Soroksári-Duna-ág vízszint tartása még mindig kiemelten fontos. Jelenleg a Kvassay-zsilipnél szivattyúval segítjük át a Duna vízét az RSD-be, a lenti szakaszon pedig az idén átadott Sajó Elemér műtárgy segítségével juttatjuk be a vizet a Duna-ágba. Az 57 km hosszúságú RSD jellemző helyein, 7 ponton rendszeresen figyeljük a víz állapotát.

Utolsó módosítás: 2022. augusztus 12., péntek 12:27