Események

22
2023. március 22., szerda

2023-ban is lesz GÁTŐRFUTÁS!

A 2022. évhez hasonlóan még 2023-ban is online formában hirdeti meg hagyományos, Víz világnapi Gátőrfutását az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság. A gátőrfutással továbbra is tisztelegni kívánnak a gátőrök előtt, akik természetes vizeink és vízkincsünk legjobb ismerői ...

16
2023. március 16., csütörtök

Megsebzett táj – Egy úszóláp elpusztítása és újjáélesztése címmel új időszaki kiállítás nyílik a Duna Múzeumban – 2023. március 16.

2020 decemberében példátlan környezetkárosítás történt a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ág szigetszentmiklósi szakaszán: ismeretlen tettes hatalmas mennyiségű olajszármazékot engedett a csapadékvíz-elvezető csatornába, amely a vízfelszínre kijutva felbecsülhetetlen károkat okozott a természetvédelmi oltalom alatt álló terület élővilágában.

23
2023. március 23., csütörtök

V. Hatékony Vízellátás Nemzetközi Konferencia 2023. március 23.

Tisztelettel meghívom Önt, illetve a témában érdekelt kollégáit - kérem továbbítsa nekik a meghívást - a Víz Világnapja 2023 alkalmából megszervezett V. Hatékony Vízellátás Nemzetközi Konferencia szakmai fórumra ...

17
2023. március 17., péntek

60 éves a vízügyi felsőoktatás Baján – 2023. március 17.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kar dékánja tisztelettel meghívja Önt ...

 

22
2023. február 22., szerda

MEGHÍVÓ – HIDROLÓGUS KLUBNAPRA – 2022. február 15.

logo_MHT_sm

A Magyar Hidrológiai Társaság Baranya Vármegyei Területi Szervezete és a Mecsekérc Zrt. közösen szakmai napot tart a MECSEKÉRC Zrt. aktuális tevékenységeinek bemutatása címmel ...

3
2023. február 3., péntek

VÍZ VILÁGNAPI ALKOTÓPÁLYÁZATI FELHÍVÁSAINK – #WorldWaterDay – 2023. február 3.

VV_23_logo_HUNsm

A Víz Világnapja alkalmából a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, a Pécsi Akadémiai Bizottság Műszaki és Földtani Tudományok Szakbizottsága Vízgazdálkodási Munkabizottsága, valamint a Magyar Hidrológiai Társaság Baranya és Somogy Vármegyei Területi Szervezetei közösen alkotópályázatokat hirdetnek ...

25
2023. január 25., szerda

Meghívó Hidrológus Klubnapra – 2023. január 17.

logo_MHT_sm

A Magyar Hidrológiai Társaság Baranya Megyei Területi Szervezete "A Vízügy és az MHT aktuális helyzete" címmel előadóülést szervez 2023. január 25-én (szerdán) 13 órai kezdettel.

12
2023. január 12., csütörtök

EDUCATIO Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás

NKE_logo_sm

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kara is ott lesz az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon.

Várnak minden érdeklődőt az NKE standjánál!

Korábbi események
Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, főosztályvezető-helyettes

A következő napokra előrejelzett hazai időjárás következtében – a hétvégétől - az aszályhelyzet mérsékelt javulása valószínűsíthető

2022. augusztus 17., szerda 13:45

Az előttünk álló hétvégére előrejelzett csapadék stabilizálhatja a vízrendszereket. Nagy tavainknak továbbra is jó a vízminősége, de az előttünk álló három forró nap fokozott figyelmet igényel a vízügyes szakemberek részéről is.

Az előttünk álló hétvégén a Duna külföldi vízgyűjtőin jellemzően 10-63 mm közötti eső valószínű, a csapadék zöme péntektől vasárnapig hullik majd. A Tisza vízgyűjtő területén is csapadékot várnak a szakemberek, elsősorban a szlovák és a magyarországi részeken, ahol akár 50-74 mm is lehet ennek a mennyisége a szombat és kedd közötti időszakban. Szombattól hazánkban is változékonyabb időjárás várható, mérsékelt és rövid ideig tartó lehűléssel. A hidegfront átvonulásával egyidejűleg a csapadékhajlam átmenetileg megnő, többfelé fordulhat elő záporeső, zivatar. A rendelkezésre álló legfrissebb előrejelzés szerint - az átlagosnál nagyobb bizonytalansággal -  a következő 6 napban hazánkban, főleg a középső és keleti országrészben, területi átlagban jelentős (10mm/24óra) mennyiségű csapadék érkezése valószínű.

Megállapítható, hogy a nyár végéhez közeledve, a korábbi évekhez hasonlóan augusztus hónapban a kiszolgáltatott vízmennyiségek az előző hónapokhoz képest már csökkenő tendenciát mutatnak. A szántóföldi öntözés esetében augusztus közepétől a hazánkban legnagyobb területen termesztett növények már egyre kisebb vízigényűek. A rendkívüli szárazság miatt azonban a Tisza-Körös völgyi Együttműködő Vízgazdálkodási Rendszeren továbbra is jelentkeznek még vízigények: az idény végéig közel 20 millió m3 víz öntözésre, 17 millió m3 vízigény pedig halastavakra várható. A rizstermesztés szempontjából a vízigényeket gyakorlatilag 100%-ban kiszolgáltattuk, itt további öntözési igény már nem várható.

A gazdák továbbra is élnek a rendkívüli vízhasználat igénylésének lehetőségével, melyekhez a vízügyi igazgatóságok a rendelkezésre álló vízkészletek figyelembevételével adják ki a vagyonkezelői hozzájárulásokat és hagyják jóvá a vízigényeket, annak szem előtt tartásával, hogy a szerződéses vízhasználók érdekei ne sérüljenek.

A legfrissebb vízállás-előrejelzések szerint a Dunán Budapestnél az alig változó vízjárást követően, szombattól határozott vízállás-emelkedés valószínűsíthető. A Ráckevei-Soroksári-Duna-ágon a folyamatos szivattyús vízpótlás még mindig szükséges. Az elmúlt időszak egyik legnagyobb vízügyes eredménye a nemrégiben Tasson elkészült Sajó Elemér többfunkciójú vízleeresztő műtárgy átadása volt, hiszen ebben a hidrológiai helyzetben ez nem csak a Duna-ágból történő vízleeresztésre, hanem annak vízpótlására is alkalmas.  A folyó jelenlegi alacsony vízállása miatt a Duna-ág vízpótlását tehát már nem csak a Kvassay-zsilipen történő szivattyúzással, hanem a tassi műtárggyal is tudjuk támogatni, ez pedig az öntözési vizek kiadásának szempontjából is kiemelten fontos.

A Balatonon ma reggel 74 cm az átlagvízállás, a jelenlegi alacsonyabb vízszint a vízminőséget nem érinti negatívan. A tó vízminősége szempontjából a kritikus paraméter a vízben levő algák mennyisége és azok típusa. Ezen algák túlszaporodása az éjszakai és hajnali órákban oxigénhiányos állapotot tud előidézni a vízben. A legfrissebb mérések, a rendszeresen végzett megfigyelések és a folyamatos működési módú mérőállomások adatai szerint azonban az algák mennyiségét jellemző klorofill-értékek jelenleg jók, de az előttünk álló forró napokon a vízügyes szakemberek fokozottan figyelik a víz állapotát.

A Velencei-tó ma reggel 56 cm volt, alacsony vízszintje mellett az oxigénellátás kritikus fontosságú. Ezt jelen pillanatban sem külső szervesanyag-terhelés, sem a túlszaporodó algák mennyisége nem veszélyezteti. Ugyanakkor az emelkedő vízhőmérséklet csökkenti a víz oxigénmegtartó képességét, ezért elővigyázatosságból a tó több pontján levegőztető, vízforgató berendezéseket telepítettek a vízügyi szakemberek és azokat a kritikus hajnal 4-5 órától délelőtt 10 óráig terjedő időszakban minden nap üzemeltetik. A friss mérések szerint az oxigéntelítettség a tavon 86% és 100% között van, ami a halak életfeltételeit tökéletesen kielégíti.

Utolsó módosítás: 2022. augusztus 17., szerda 14:56