Események

22
2023. március 22., szerda

2023-ban is lesz GÁTŐRFUTÁS!

A 2022. évhez hasonlóan még 2023-ban is online formában hirdeti meg hagyományos, Víz világnapi Gátőrfutását az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság. A gátőrfutással továbbra is tisztelegni kívánnak a gátőrök előtt, akik természetes vizeink és vízkincsünk legjobb ismerői ...

16
2023. március 16., csütörtök

Megsebzett táj – Egy úszóláp elpusztítása és újjáélesztése címmel új időszaki kiállítás nyílik a Duna Múzeumban – 2023. március 16.

2020 decemberében példátlan környezetkárosítás történt a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ág szigetszentmiklósi szakaszán: ismeretlen tettes hatalmas mennyiségű olajszármazékot engedett a csapadékvíz-elvezető csatornába, amely a vízfelszínre kijutva felbecsülhetetlen károkat okozott a természetvédelmi oltalom alatt álló terület élővilágában.

23
2023. március 23., csütörtök

V. Hatékony Vízellátás Nemzetközi Konferencia 2023. március 23.

Tisztelettel meghívom Önt, illetve a témában érdekelt kollégáit - kérem továbbítsa nekik a meghívást - a Víz Világnapja 2023 alkalmából megszervezett V. Hatékony Vízellátás Nemzetközi Konferencia szakmai fórumra ...

17
2023. március 17., péntek

60 éves a vízügyi felsőoktatás Baján – 2023. március 17.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kar dékánja tisztelettel meghívja Önt ...

 

22
2023. február 22., szerda

MEGHÍVÓ – HIDROLÓGUS KLUBNAPRA – 2022. február 15.

logo_MHT_sm

A Magyar Hidrológiai Társaság Baranya Vármegyei Területi Szervezete és a Mecsekérc Zrt. közösen szakmai napot tart a MECSEKÉRC Zrt. aktuális tevékenységeinek bemutatása címmel ...

3
2023. február 3., péntek

VÍZ VILÁGNAPI ALKOTÓPÁLYÁZATI FELHÍVÁSAINK – #WorldWaterDay – 2023. február 3.

VV_23_logo_HUNsm

A Víz Világnapja alkalmából a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, a Pécsi Akadémiai Bizottság Műszaki és Földtani Tudományok Szakbizottsága Vízgazdálkodási Munkabizottsága, valamint a Magyar Hidrológiai Társaság Baranya és Somogy Vármegyei Területi Szervezetei közösen alkotópályázatokat hirdetnek ...

25
2023. január 25., szerda

Meghívó Hidrológus Klubnapra – 2023. január 17.

logo_MHT_sm

A Magyar Hidrológiai Társaság Baranya Megyei Területi Szervezete "A Vízügy és az MHT aktuális helyzete" címmel előadóülést szervez 2023. január 25-én (szerdán) 13 órai kezdettel.

12
2023. január 12., csütörtök

EDUCATIO Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás

NKE_logo_sm

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kara is ott lesz az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon.

Várnak minden érdeklődőt az NKE standjánál!

Korábbi események
Tartalomfelelős: Jusztinger Brigitta, PR munkatárs

Szakmai konferenciával ünnepelte a Víz Világnapját a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Kaposváron – 2022. március 23.

2022. március 24., csütörtök 12:37

A Víz Világnapja minden év március 22-én megtartott esemény.  Célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető, tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére. A világnapot 1992-ben, a Rio de Janeiróban megtartott Nemzetközi Környezet és Fejlődés Konferenciát követően kezdeményezte az ENSZ közgyűlése (pontosan 30 évvel ezelőtt), és legelső alkalommal egy évvel később, 1993-ban tartották meg.

Az idei Víz Világnap fókuszában a felszín alatti vizek, mint közös – rejtett -  kincseink állnak. Jelmondata: LÁTHATÓVÁ TENNI A LÁTHATATLANT!

Ezt a lábunk alatt rejtőzködő kincset, amely gazdagítja életünket, biztosítja ivóvizünket, élelmiszer-ellátásunkat, személyes szükségleteinket, és segít fenntartani természeti környezetünket.

Ennek jegyében és a Víz Világnapja alkalmából a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a Magyar Hidrológiai Társaság Baranya- és Somogy Megyei Területi Szervezeteivel és a Magyar Tudományos Akadémia Pécsi Területi Bizottsága Vízgazdálkodási Munkabizottságával közösen szerveztek Víz Világnapi, Ünnepi Konferenciát Kaposváron, Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának Dísztermében.

DSC_2337_jav

A konferencián részt vett és köszöntőt mondott Vetési Bernadett, a Somogy Megyei Kormányhivatal főigazgatója, Dér Tamás, Kaposvár Megyei Jogú Város alpolgármestere, Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója, valamint Bencs Zoltán, a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója, a Magyar Hidrológiai Társaság Baranya Megyei Területi Szervezetének elnöke és Váradi Nelli, a Magyar Hidrológiai Társaság Somogy Megyei Területi Szervezetének elnöke.

A szakmai konferencia Farkas Tamás, a Tettye Forrásház Zrt. vezérigazgatójának online köszöntőjével indult, aki személyesen nem tudott jelen lenni a konferencián. Ezt követően a meghívóban előzetesen megküldött szakmai előadások következtek.

Sághiné Juhász Ildikó, a DDVIZIG Vízvédelmi és Vízgyűjtő-gazdálkodási referense, az MHT Baranya Megyei Területi Szervezetének titkára tartott előadást „Víz a lábunk alatt” – a felszín alatti vizek keletkezése, földtani közegben való elhelyezkedése, kitermelési és hasznosítási módja: A felszín alatti víz "útjáról" – a földtani közegtől – a vízcsapig címmel.

A Kaposvár térségi rétegvizekről: A Kaposvár városi vízellátó rendszer vízbázisának jelenlegi állapotáról Boda Balázs, a Kaposvári Víz- és Csatornamű Kft. vízellátási főmérnöke tartott beszámolót.

Goda Zoltán, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem bajai Víztudományi Kar Vízellátási és Csatornázási Tanszékének tudományos segédmunkatársa „Az éghajlatváltozás hatása a felszín alatti vízkészletekre” címmel tartott előadást.

A vízügyi szakképzés lehetőségei a Dél-Dunántúlon címmel – Weimann Gáborné, a Kaposvári Szakképzési Centrum főigazgatója előadását hallhattuk. 

A szakmai konferencia végén visszaérkeztünk Rio de Janeioro-ba, Dél-Amerikába, s a felszín alatti vizektől megérkeztünk a felszín feletti vizekhez is egy nagyon különleges előadás keretében. „Barangolás Dél-Amerika vizei mentén” címmel Horvai Valér vízminőség-védelmi referens, a DDVIZIG Vízvédelmi és Vízgyűjtő-gazdálkodási Osztályáról tartott képes beszámolót Dél-Amerikai barangolásairól.

A szakmai előadások előtt elhangzott azon kitüntetett DDVIZIG-es kollégák neve, akik a Víz Világnapja alkalmából-, illetve nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából elismerésben részesültek.

A vízügyi ágazat fontos eseménye, a Víz Világnapja alkalmából a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Vízrendezési és Öntözési Osztályának osztályvezetője, Mosonyi Zoltán részesült rangos elismerésben, aki a Belügyminisztérium szakmai kuratóriumának döntése alapján Miniszteri Elismerő Oklevelet kapott. Kalocsai János kollégánk, a Sellyei Szakaszmérnökség Barcsi Folyami Felmérő és Kitűző Szolgálatának kitűzési szolgálatvezetője pedig Kvassay Jenő Emlékérem kitüntetésben részesült.

Láng István úr, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója – Bencs Zoltán igazgató úr felterjesztése alapján – nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából főigazgatói tárgyjutalomban részesítette két kollégánkat. Balázs József Árpád a Vagyongazdálkodási és Üzemeltetési Osztályunk osztályvezetője, valamint Sághiné Juhász Ildikó, a Vízvédelmi és Vízgyűjtő-gazdálkodási Osztályunk felszín alatti vízkészlet-gazdálkodási referense sokéves példamutató vízügyi szolgálata elismeréseként érdemelte ki a jutalmat.

Valamennyi kitüntetett kollégánknak szívből gratulálunk, s további munkájukhoz jó egészséget és sok sikert kívánunk!

DSC_2414


Bencs Zoltán, a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója, a Magyar Hidrológiai Társaság Baranya Megyei Területi Szervezetének elnöke mond köszöntőt,
s nyitja meg a Víz Világnapi rendezvényt Kaposváron, a Városháza Dísztermében.

DSC_2378

Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója mond köszöntőt.

DSC_2363_jav

Dér Tamás, Kaposvár Megyei Jogú Város alpolgármestere mond köszöntőt.

DSC_2448

A konferencia résztvevői Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának Dísztermében.

Fotók: Drahos Olga – DDVIZIG

A sajtóközlemény innét letölthető:

Víz Világnapi Ünnepi Konferenciánk megtekinthető a DDVIZIG Youtube-csatornáján:

https://www.youtube.com/playlist?list=PLm9GwLmtWJDh2-Q8JV9wZZFkbMwdnPavB

Sajtókapcsolat: Jusztinger Brigitta
Telefon: 30/ 985-4495
E-mail: jusztinger.brigitta@ddvizig.hu

Utolsó módosítás: 2022. április 01., péntek 13:13